Ontstaan als een groepstentoonstelling in 2019, heeft de Biënnale van Mol-Rauw zich snel ontwikkeld tot een jaarlijkse traditie, waar jonge talentvolle kunstenaars hun weg vinden naar ons charmante Kempense dorp. We hebben inmiddels vier zomers achter de rug en vier kunstfestivals vol bruisende creativiteit.
Laten we je meenemen op een reis door onze voorgaande edities. De eerste editie, geïnitieerd door de getalenteerde kunstenaar Jaimy Van Der Sloten, bracht een hommage aan het landelijke Mol-Rauw. Kunstenaars transformeerden het dorp tot hun speelveld, waar ze de grenzen van hun artistieke praktijk verlegden. Schilderijen vonden een nieuwe thuis in de achterbank van een auto, terwijl een tennistafel uit bakstenen verrees op het kerkplein. Kunstenaars wandelden tussen de dorpsbewoners, waardoor kunst een integraal onderdeel werd van het dagelijks leven.
Zelfs in de onzekere periode van de coronapandemie vonden onze kunstenaars een manier om verbondenheid te creëren. De tweede editie vond plaats door middel van briefwisselingen tussen kunstenaars en inwoners van Mol-Rauw. Ondanks de fysieke afstand brachten we mensen samen via de kracht van kunst.
In de derde editie keerden we terug naar ons dierbare dorp. Met steun van Buurten op den buiten van Koning Boudewijnstichting kregen kunstenaars een residentieplek. Samenwerkend met de buurt organiseerden we een participatieve wandeling langs kunstwerken op en rond het meer van de Put van 't Rauw. Een reus van vier meter hoog, zwevende kunstwerken en intrigerende performances veranderden het landschap in een betoverende kunstoase.
En dan was er de vierde editie, waar we de zelfredzaamheid van kunstenaars onderzochten. 'How to survive as an artist' was de prikkelende titel die de precaire positie van kunstenaars benadrukte. Twintig kunstenaars vestigden zich tien dagen lang in tenten in Mol-Rauw en werkten samen met lokale boeren. Ze creëerden innovatieve oplossingen met een sterke 'Do it yourself'-mentaliteit. Van een mobiele pizzaoven tot houten banken gemaakt met de kinderen uit het dorp, en een verfrissende limonadekraam op het kerkplein.
Maar onze Biënnale van Mol-Rauw is meer dan alleen een kunstproject. Het heeft een belangrijke onderzoeksfunctie. Elk jaar stellen we nieuwe vragen en onderzoeken we de relatie tussen kunst en de gemeenschap. Ons huidige onderzoek richt zich op de praktijk van de Commons, waarbij we kunst en cultuur inzetten als brug tussen privé en gemeenschappelijk goed. We organiseren praktijkgericht onderzoek, boeiende lezingen met gerenommeerde sprekers en WijkCollabs waarin burgers en kunstenaars samenwerken aan commons-kunst. Onze kennis delen we niet alleen lokaal, maar ook met andere besturen, kunstenaars en universiteiten in België. Daarnaast zijn we trots lid van Culture Commons Quest Office (CCQO), een onderzoeksgroep die zich richt op het vergaren en verspreiden van kennis over commons.
Dus, stap in de wereld van de Biënnale van Mol-Rauw, waar kunstenaars samenkomen, grenzen worden verlegd en de kracht van kunst de gemeenschap verrijkt. We nodigen je uit om deel te nemen aan onze boeiende reis en samen de magie van kunst te ervaren!
Welkom bij de Biënnale van Mol-Rauw - waar kunst en gemeenschap samenkomen.